Sep 11, 2012

8 Tips Kurangkan Kesakitan Selepas Mencabut Gigi

Gambar Hiasan
Bila jadi orang yang pakai braces, mesti akan dilimpahi dengan pertanyaan-pertanyaan tentang 'cabut gigi' yang korang sendiri kena jawab setiap kali di tanya. Kadang-kadang O rasa macam nak cabut lari je bila ditanya. Sebab malas nak ulang-ulang banyak kali. So, I decided to share the answers here, in my blog. After this kalau orang tanya, I suruh dia baca my blog je. Senang kerja.

Contoh pertanyaan yang sering ditanya kepadaku (berserta jawapan);
  1. Weh, you pakai braces ni berapa batang gigi kena cabut? 
    • In my case, I kena cabut 4 batang. Doctor syorkan 4 batang. So, I ikut je. 
  2. Cabut semua 4 batang dalam satu masa ke?
    • Tak. I cabut 4 batang dalam masa seminggu. It depends on you, tahan atau tak tahan. Sesetengah orang, 4 batang dicabut dalam masa sebulan. Manage lah masa until the next appointment dengan doctor.
  3. Semua orang yang pakai braces memang kena cabut 4 batang gigi eh?
    • Tak semua. Ikut case. Ikut apa yang doctor recommend kat you all. Ada juga yang tak perlu cabut. dan ada juga yang perlu cabut sampai 8 batang. Depends on the case you hold la.
Bukan itu je pertanyaan yang diajukan. Banyaaak lagi. So, kalau ada apa2 nak ditanya, sila ke chatbox. :)

Ada juga yang bertanya, "Sakit ke tak cabut gigi?" Ini pertanyaan yang paling biasa didengari. Dan kebanyakan pemakai braces akan cakap "Sakit gilaaa! Rasa macam kena pijak gajah!" For me, that kind of answer is really not true! Sebab bagi I, tak sakit pun. Cuma kadang2 je ada rasa berdenyut2 selepas cabut gigi. Waktu cabut, seriously tak rasa apa2 sebab dia dah bius the gum. So, memang tak sakit. Maybe it depends on the doctor yang cabut juga kot. Tapi, I juga ada mengamalkan tips yang biasa I dengar untuk mengurangkan kesakitan selepas cabut gigi. And alhamdulillah, end up memang tak sakit pun.

Tips yang I amalkan selepas proses mencabut gigi;
  1. Gigit kapas dengan erat sehingga darah berhenti.
    • Normally, after extraction, doctor akan bagi you gigit sejenis kapas. Bukan kapas pun sebenarnya, dia macam kain yang jarang-jarang macam net (jaring) sikit. Kalau dia tak bagi spare, pergi cari kat farmasi. Memang ada. Tujuannya utk bagi darah berhenti mengalir. So, gigit kapas tu dengan kuat. And you gum pun akan rasa relief dan tak sakit. Rajin2 tukar the kapas so that tak terlalu banyak air liur berdarah yang terkumpul dalam mulut.
  2. Hanya berkumur sekiranya darah dan air liur penuh dalam mulut.
    • Actually, kalau boleh jangan berkumur. Just spit out air liur berdarah tu. Tapi, mungkin ada yang akan rasa tak berapa nak selesa. Nak telan, geli. So, kumur. Tapi, jangan kerap as it will cause you darah to start mengalir balik. As I said, just rajinkan tukar kapas tu je.
  3. Jangan ambil minuman panas.
    • Selagi darah tak kering/beku, jangan minum air panas. Boleh menyebabkan darah mengalir dengan lebih banyak. Kalau boleh, perbanyakkan minum ais utk bekukan darah tu dengan lebih cepat. Amboi! Dengar kata suruh minum ais, suka! :P
  4. Jangan usik atau sentuh kawasan cabutan dengan lidah/jari.
    • Kebanyakan orang baru lepas cabut gigi mesti nak gatal-gatal pergi main2 gusi tu dengan lidah. I sendiri pun ada terbuat macam tu. Sebab rasa janggal. So, better don't sebab bila you usik, boleh menyebabkan you gum to start bleeding again. Dah elok-elok darah berhenti mengalir, you gatal-gatal pergi main-main gusi dengan lidah. Tak pasal-pasal je. Haha.
  5. Telan aspririn.
    • Normally, doctor akan bagi beberapa biji aspirin after the extraction. Tapi, kalau tak silap, waktu I cabut kat swasta je dapat. Waktu cabut kat government tak dapat. Aspirin boleh dapat kat memana je pun, lahai. Beli je. Macam I, I makan aspirin only if I rasa ada denyutan yang tak berapa nak menyenangkan. Waktu tu je. Waktu lain I tak makan. So, better buat macam tu la. At least, you tak perlu nak ambil drugs banyak-banyak utk tahan sakit.
  6. Kurangkan kerja-kerja berat.
    • Alahai. biasanya kalau you all cabut gigi. The first thing yang you all nak buat bila balik rumah is tidur. So, better tidur je. Rehat secukupnya. So that takda la you all rasa sakit. 
  7. Jangan makan makanan yang mudah tersangkut dalam gusi.
    • Kalau boleh lah, jangan makan makanan seperti nasi. Tapi, sebenarnya I makan je. Sebab bila nasi tu sangkut kat dalam gusi, mula la you all nak godek-godek gusi tu dengan lidah. Kalau nak makan jugak, make sure jangan godek-godek gusi dengan lidah. Just kumur after makan. Im sure la, you'll start to eat that kind of foods after darah kering. So, no problem lah utk berkumur waktu tu.
  8. Berkumur dengan air garam sekiranya gusi bengkak selepas 24 jam.
    • Tip yang ni, I tak pernah pakai pun sebab my gusi tak bengkak pun after 24 hours cabut gigi. Just I selalu dengar orang kata kalau gusi bengkak, just berkumur dengan air garam. Kalau tiada apa-apa improvement, better pergi jumpa doctor balik sebab waktu tu your gum dah infected dah tu. But don't worry. Takda apa2 yang serious pun sebenarnya.
I rasa tu jelah yang I buat utk kurangkan kesakitan selepas mencabut gigi. Alhamdulillah, I tak rasa sakit pun after cabut gigi. Hope you guys pun macam tu. Cubalah amalkan petua yang I bagi kat atas ni, ya? Selamat mencuba!

Thank you for reading! Have nice days ahead, InsyaALLAH. :)

33 comments:

haisyah said...

huhu. sy bru je lpas cabut 4 btg gigi juga. and sangatlah sakit lepas cabut tuh :( since buat dekat goverment,dia tak bagi painkiller pun,sadiss sungguh. actifast langsung tak berkesan. painkiller utk tahn sakit gg ni blh dpt kat farmasi ke? and awk ada kena pakai getah kat celah gigi tuh tak befre pakai braces?

Hirzi Fauzan said...

You cabut 4 sekali gus ke? Supposedly any kind of pain killer works. I pun cabut dua batang kat govn. and another 2 kat private. Yup. I kena pakai those separator kat celah gigi tu. And that's the part yg paling sakit sebab bila dia pasang getah tu, dia gerakkan semua gigi kita sampai dah takda ruang. Tapi, sakit2 pun i bantai makan ayam juga sebab still boleh tahan. Kihkih. But seriously, I tak rasa sakit pun after cabut gigi. I don't know why? Maybe I memang dah immune bab2 sakit gigi kot. Sebab since kecik memang selalu sakit gigi, bengkak gusi semua. :)

Thanabalan Muthusamy said...

I kena cabut 2 Gigi but dia kena jahit....so nak buka Mulut pun susah

Cikgu Yatie said...

Br smlm cabut gigi geraham bongsu yg bwh. Ms cabut tu, ok jer sbb bius, tp bbrp jam lps tu, sakitnya x bleh nk citer. Sakittttt... iyer ler, gusi sy tpaksa ditoreh utk mbolehkn gigi tu dicabut. N kena 2 jahitan. Mgkin sakit ni sbb kesan dpd luka kat gusi tu. Skrg pun tgh sakit. Doc ada bg 3 biji ubat tahan sakit..dh abis sy telan. Skrg sy cuba kemam ais....nk legakan sakit. Sy x berani nk ambil ubat thn sakit kerap sgt...

Lost said...

Omg nasihat yang you kasi sebijik gila dengan apa yg ortho I bgtau.I pun kene cabut 4 btg.cabut 2 dulu,lps seminggu baru cabut lagi 2.MASAALAHNYA sekarang ni,kali ke-2 i cabut gigi sakit dia macam lagi perghhh :') .Masa first time cabut sakit dia sampai seminggu tapi sakit sikit2 je.Yang second time ni tak tau kenapa sakit sangat.And gigi I yang sekitar tempat kene cabut tu srs sakit.Tau tak kenapa?

Lost said...

Anyway sorry panjang sgt commentπŸ˜‚

Lost said...

Anyway sorry panjang sgt commentπŸ˜‚

Lost said...

Omg nasihat yang you kasi sebijik gila dengan apa yg ortho I bgtau.I pun kene cabut 4 btg.cabut 2 dulu,lps seminggu baru cabut lagi 2.MASAALAHNYA sekarang ni,kali ke-2 i cabut gigi sakit dia macam lagi perghhh :') .Masa first time cabut sakit dia sampai seminggu tapi sakit sikit2 je.Yang second time ni tak tau kenapa sakit sangat.And gigi I yang sekitar tempat kene cabut tu srs sakit.Tau tak kenapa?

khairul azamin said...

ok la boleh kemam ais.sy ni da la lps cbut geraham 2 btg skali,pastu gigi sensitive plak...xleh kna sejuk,seksanye la hai.

khairul azamin said...

ok la boleh kemam ais.sy ni da la lps cbut geraham 2 btg skali,pastu gigi sensitive plak...xleh kna sejuk,seksanye la hai.

sayangselasih said...

I baru je cbt gigi 2 btg...after 1hour..sakit gile bekas jahit tu..akar gigi besar..i dah mkn ubt tp still sakit...omg..makan aiskrim nih.

Fareez Zahari said...

Kalau sakit tu bg aku ok jew sbb boleh makan paintkiller..tp aku ni lain sikit lepas cabut gigi jew mesti muntah muntah..kalau skali dua tu xpe tp xberhenti muntah sampai pergi kat hospital kat kecemasan baru ok.. hemp siksa letih muntah tu allah jew la yg tau..2 batang lagi blum cabut.. aduiii...

Srikandi Nursunan said...

salam . sy bru lepas kene operate buang gigi bongsu . seyes masa dy nk buang to memg xrasa apa sbb bius kn tpi dy bukan main bersungguh main dgn gigi bagi gigi hancur . selesai jahit . selepas ubat bius abis memg sakit laa........ darah xberhbty kluar sbb timer operat kul12 bru sttle. sy cuma confuse time pakai kabas sakit boleh cover lagi tpi bila free no kapas . maakkk aiiii sakit sakit . kepala pusing pusing . adoiii sy sempat makan apa patot dan banyak minum air kumur sikit bg xlekat apa apa.. terus masukkn kapas . please pe ke halll nie . sakit😒 nk makan lapar 😒😒 . ubat xthn sakit mcm xmmbantu

Srikandi Nursunan said...

sme ahh nk muntah tpi aku betol betol beristifar kuat kn smngt tenang kn hati . nk muntah dgn k.o dh . sabar alhamdulilah masih berthn .

nor mihah said...

hush mmg sakit yg amat selepas cabut gg bwh..ilang ubt bius mengigil kesejukn vs kelaparan.ubt thn skit pon x jln..

Syahirah mohd jeffery said...

Assalam. Sy bru lepas cabut 2 batang gigi ni. And luse ni sy akn cabut lg 1 batang. Mcm xsabar2 pulak kan nk cabut gigi ni. Sy kne cabut 3 batang gigi je. Act sy nk tye. Is it ok if sy start pasang braces ni after a week gigi2 yg kene cabut tu dah dicabut? Just nk tye view admin. Hehe....terima kasih

Unknown said...

Nak tanya, bila saya boleh start kemam ais or makan aiscream dsb? Kena tunggu sampai darah gigi garham beku or boleh kemam terus sambil gigit kapas ni?? 😁

Unknown said...

Nak tanya, bila saya boleh start kemam ais or makan aiscream dsb? Kena tunggu sampai darah gigi garham beku or boleh kemam terus sambil gigit kapas ni?? 😁

lazygeneration said...

Baru 2 hari lepas buat braces. Kene cabut 4 batang gigi 😭😭.
Lepastu doc terus pasang besi. Katenya kalau terus buat senang sebab gigi masih lembut dan boleh tersusun dgn cepat. Tp azab die. Allah. Berdenyut2 1 mulut. Dah macam nak tercabut semua gg.

lazygeneration said...

Saya baru je pasang braces 2 hari lepas. Hari yg sama cabut 4 batang gigi then dalam masa 5minit doc terus pasang braces. Sekarang menahan sakit 😭😭

Unknown said...

Due hri lpas bru pegi cabut gg geraham bawah . asalnye gg tu buat rct 7 tahun lpas tpi bile dah lme sgt jdi pecah ye laa mkn bnde2 keras kan . mse cabut talde rse pape . bile ubat bius tu da hilang makk aii nak menangis rsenye . tu bru cbut satu gg , u guys yg cbut 4 btg tuu merana agaknyeee . ni pun rse berdenyut lagi gusi . bile laa nak hilamg sakit niii

Roza Khir said...

I bru cabut 2 btng gg ats... doc yg buat tu sngtlah sekejap siap... mmg x sakit lngsung...darah x bnyk sngt... tp lepas 3 jam cabut ... ni bru rse sengal2 kt area gg tu... ingt klu x tahan sngt bru i mkn paintkiller... braces heaven eah uols�� Pasrah gitew...

Unknown said...

Saya tgh tahan sakit ni..smln 2jam doc nk cabut gigi bongsu blubang..YaAllah mjur hari mc..sampi la ni dnyut2..agak2 lama mane baru hilang denyut2 ni ekk..����

Unknown said...

Saya tgh tahan sakit ni..smln 2jam doc nk cabut gigi bongsu blubang..YaAllah mjur hari mc..sampi la ni dnyut2..agak2 lama mane baru hilang denyut2 ni ekk..����

Suzanna Farlynna said...

saya pun sama..br lepas cabot geraham bongsu....di toreh...di kikis pulak tulang rahang....bius belum abis pun da terasa denyut2 nya.......dengab rasa xslesa lagi...bole ke lepas cabot terus minum air? sbb doc ade pesan xbole kumur smpi tgh malam?

Nureihan dedequte said...

Aku cabut gigi geraham bongsu atas siap bgi panadol je tahan sakit,balik rumah rasa nk pecah kepala....dh susah nk cabut sbb ada 5akar gg sye,doctor ckp sllu org tumbuh 3akar je

Deng Fane said...

mcmna klo kena cabut tp ada sisa gigi yg tinggal...dktor tu kata akan tanggal sndiri...dia bg ubat tahan sakit n antibiotik

mIszcWeEt said...

Huhu..hari isnin lepas.baru cabut dan operate 2batang deret gigi geraham ats..tp bkn bongsu..bongsu elok...ms cabut..mmg xsakit..da hbs cabut..doc nsihat kan dlm stgh jam mkn ubat tahan sakit terus yg kale biru tu...tp malam tu..yaAllah..sakit nye...membengkak da...smp la hari ni (jumaat)masih sakit dan membengkak..knp ek..huhu..smlm da repeat..doc bg lg ubt thn sakit...sangat2 xtahan...aduhai...sakit ya amat...

miss butterfly kicik said...

Sma la sis , so skg sis pakai apa untuk pulihkan bengkak tu ?

Unknown said...

5 hari lepas sya cabut gigi rahang bawah sebelah kiri sya 1 batang.
Tpi hingga saat ini rasa sakit" gatal tu tak juga hilang.
2 malam ni pun sya tidor tak lena , sbb sya rasa henyutan tu kuat.
Ape cadangan awak untuk sya.??
Tolong reply please.

Mohamad Saffaee Usop said...

baru jer lepas cabut gigi geraham yg kata atas..masa cabut mmg tak sakit sbb dah kena bius..lepas cabut..adoiiiiiii
sakit nyeeeee..berdenyut denyut.... sakit...kumur dgn air garam sudah.. makan painkiller sudah..kemam ais pun sudah..tapi..maauh lagi sakittttttt..����

Mohamad Saffaee Usop said...
This comment has been removed by the author.
Farhanah Mat hanif said...

Baru je cabut gigi geraham bawah sebtg je masa cabut kena bius samp 3x. Ni tengah azab sakit. Ubat tahan sakit pun tak support. Buh ais kat pipi darah keluar balik..tak boleh nak lena ni...tip atas tu semua dah buat tp tak ok pun...