Sep 17, 2012

Perempuan VS Lelaki (Perangai)

Hello guys! 
So, tonight I nak cerita pasal perangai lelaki dan perangai perempuan yang berbeza. Terutama dalam relationship. These are just my observations since ramai kawan2 I yang sedang dalam relationship. Nak harap pengalaman sendiri? Girlfriend pun takda, nak pengalaman apanyaa? Haha. Lagipun tak best la kalau cerita pengalaman sendiri dalam bab-bab macam ni kan? Haaa.

So, I got an example of some conversation between a girl and a guy yang dalam relationship.

I nak cerita pasal penrangai gadis2 yang I dah observed selama ni.
Ni yang first. Ceritanya macam ni, Boyfriend dia baru balik futsal. Penat gila! Memang cari katil je. Girlfriend dia memang tahu sebab dah on the phone before boyfriend dia start futsal match. Pukul 2 pagi, girlfriend dia start text boyfriend dia.


So, in this case. Siapa yang perlu kita salahkan? Taknak cakap banyak-banyak sebab drpd apa yang I nampak, that girl yang salah. Dah terang2 bf dia penat baru lepas main futsal, tak payah la sibuk2 nak text lagi. Memang dia dah terlentang dah tuu. Text sekali, tengok kalau dia reply, ok la. Kalau dah sekali dia tak reply faham-faham la dia dah tidur. Haa. Lepas tuu mula la post macam-macam kat Facebook, Twitter.

"Ada boyfriend, macam takda! Text tak reti nak reply! Meluat aku!"
"Adew owang dh x endahkn kitew skrgzz."

Eh, kalau I jadi boyfriend kepada gadis-gadis sebegini, I lagi meluat. Haha.

Situasi ke dua, esoknya, boyfriend dia reply la text dia. 


In this case? Siapa yang patut dipersalahkan? Memang la for some reason, bf dia yang patut dipersalahkan. Tapi, sebenarnya, lelaki ni dia tak suka benda-benda yang melecehkan dia. Dia tengah cat rumah. And you pergi text dia. Dia dah inform you, dia busy. Sepatutnya you la yang kena faham. Mana tahu tangan dia berlumur cat. Takkan dia nak pegang phone dia semata2 nak text you? Siap ajak pergi makan lagi tu. Dah sah-sah dia tengah busy tu. Lepas tu mula la, status FB atau tweet mengatakan,

"Kalau tak ikhlas lebih baik tak payah jawab! Buat orang sakit hati je!"
"Tak payah jawab la kalau tak suka orang text!"

See. Bila dia tak reply. You marah. Bila dia reply while dia busy, you cakap dia tak ikhlas la, dia tak suka la. Faham-faham la. Dia punya hidup pun ada privacy. Memang la korang dalam relationship. Tapi, you must know the limit. Bila you buat macam tu. Siap kutuk-kutuk dia kat FB, tweet bagai. Dia boleh jadi makin menyampah kat you. So, take it slowly. Dia ada masa, dia akan call you. Or worse, text you. As long as dia sayang you, you kenalah pandai jaga hati dia. Don't worry. Dia pun akan jaga hati you. Just keep calm. Bila dia dah habis kerja, dia reply la. Kalau you text dia bertubi-tubi. Dia akan get annoyed. So, relax okay?

Other than that, ada juga satu lagi common punya perangai. After dating or jumpa, still nak on the phone. Girls, korang taknak bf korang jadi bosan dengan korang kan? So, keep it slow. Jangan terburu-buru. Kalau baru je lepas dating, tak payah la call. Nanti bf korang annoyed. Sampai dia nak buat apa-apa pun tak boleh. Dia nak masak, korang call. Dia nak solat, korang call. Dia nak start online Facebook, korang call. Dia nak tengok movie kat PC, korang call. Dia nak buat apa-apa jelah, korang call. Girls, kalau korang nak korang punya bf sentiasa happy ngan korang, keep the distance. Kalau nak call, time dah lama sikit tak jumpa, then it's okay la. Ini tak. Baruuuu je lepas dating 5 minutes. Terus call. boleh la cakap rindu bagai. Padahal baru lepas 5 minutes jumpa tuu. Korang buat dia annoyed and dia akan rasa mcm korang ni gedik. So, keep distance. So that dia tak bosan dengan korang. Faham satu ni, lelaki sebenarnya jenis relax. They'll go mad kalau dia sendiri yang rasa terkongkong. Kalau korang jadi queen control, dia akan jadi lebih daripada tu. So, kalau taknak, tak payah nak control sangat. Sekali dia cakap dia sayang, memang dia sayang. Watlekje.

I tak cakap semua gadis macam ni. Just segelintir. Segelintir ni lah yang membuatkan I yang observe ni pun naik menyampah. Just wondering macam mana laa bf dia boleh tahan dengan perangai dia kan?

Itu cerita yang perempuan. Meh cerita pasal lelaki pula.

In this case, girlfriend dia text classmate lelaki dia sebab nak tukar presentation topic.


Tetiba satu hari, time tengah dating, dia find out yg gf dia text mamat tu. Tetiba dia cakap,

"Apsal you text dia ni? You dah start nak curang dengan I kan?"

Ya Allah! Ini lagi masalah! Dah terrang terang gf you bincang pasal topic presentation. Yang you nak jealous lebih-lebih pahal? Faham-faham la weh. Dia pun ada juga dia punya kehidupan. Bukan 24/7 dengan kau. Dia ada tanggungjawab lain lagi. And ada yang lagi teruk sampai pergi serang the boy yang gf dia text tu. Hadoih! Padahal gf dia text sebab nak bincang pasal kerja je pun. Lain lah kalau dia jumpa conversation yang macam ni,


Haa. Kalau macam ni, I sendiri pun taknak perempuan macam ni. Perangai tak ubah seperti pelacur. Ini barulah yang dinamakan perempuan yang memainkan hati lelaki sesuka hati. 

Haa. Sebenarnya ada banyak lagi perangai lelaki dah perempuan yang I dah observe. Tak larat nak cerita satu per satu. 

Apa-apa pun, kalau I la in relationship. I'll just take it slowly. Kalau you guys ada baca I punya post sebelum ni, The Desire to Have A Family you guys akan tahu lah apa yang I perkatakan ni. I suka lagi cara yang awal-awal kawan macam biasa. Kenal hati budi masing-masing. Elakkan maksiat. Keep it slowly. And after dah kenal each other, kahwin terus. Senang. Tak perlu nak gaduh banyak-banyak, keluar duit banyak-banyak waktu bercinta. Membazir duit, masa, dan tenaga.

Apa-apa pun, you guys yang membezakan baik buruk sesuatu perkara tu. Nak hidup, pandai-pandai lah ya? Hehe

Thank you for reading! Have nice days ahead, insyaALLAH. :)

6 comments:

Ika Melly said...

Well said. but check this out http://mellysthoughtstoday.blogspot.com/2012/09/perempuan-vs-lelaki-my-point-of-view.html

=)

Hirzi Fauzan said...

I know how 'insecure' works. It's not wrong to be insecured. Cuma, biar kena pada tempatnya. And about committing, if I had to unintended-ly committing, like I said, I'll keep it slowly. Just go with the flow. And tak perlu terburu-buru. Kalau dah jodoh, insyaALLAH, takda apa2 yang perlu dirisaukan. Doa lagi penting, kan? =)

Anonymous said...

Hi there I am so delighted I found your blog, I really found you by error, while I was researching on Digg for something else, Nonetheless I am here now and would just like to say thank you for a marvelous post and a all round enjoyable blog (I also love the theme/design), I don’t have time to go through it all at the moment but I have bookmarked it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the excellent work.

Ika Melly said...

tu lah, perempuan kan. kadang2 tak rasional, and thats when the guys steps in and lead her. yeah you're absolutely right about that. kalau ada jodoh takkan kemana. =)

Anonymous said...

为了学习这个知识,到处找相关文章,哎,真不容易,博主也不容易,在此也要感谢一下博主了。

Hirzi Fauzan said...

Hi there, anonymous. Thanks for the comment and following my RSS. But I don't understand the comment that was written in Chinese. Hope you can help me translate it. :)