Sep 1, 2012

Punctuality is Important

So, recently I watched this one video that talks about Punctuality. The title is "Punctuality is Virtue". And now, I'd really like to talk about being punctual. But, before that, I'll let you watch the video first. :D

Pause the main video to watch this video

A really nice video made by Taylor's University College students. Thanks for giving us such moral values. :)

So, have we ever asked ourselves, "Are we punctual?". If you haven't then you should. Penting sebenarnya untuk menjadi orang yang punctual. Memang, sometimes kita tak terasa pun that it's important to be punctual for ourselves. Tapi, kita kena fikir orang lain. In the above video, you guys can conclude that punctuality is a virtue, right?

Now, why is punctuality a virtue? Sebab bila kita punctual, kita jaga hati orang tu. Orang tu tak terasa dibelakangi oleh kita. Menjaga hati orang lain kan boleh dapat pahala. So, it's a virtue.

Yes, I pun kadang2 tak punctual. But only if there're some reasons. Jika tidak disengajakan. Kalau merujuk kepada video di atas, kita tau, dia sesaja buat lambat. Ok, now kita just bayangkan. What if satu hari ni, kita ada date dengan gf/bf lah. Dah setting sesiap cakap pukul 2.00PM kat Old Town White Coffee. Then, kita pun pergi la sana sorang2. Pastu kita tunggu lah partner kita ni tadi. Ok, maybe kalau half an hour, it could not be a problem. Tapi, kalau dah sampai 2 jam, 3 jam? Tanya diri kita, bengang tak kita kalau benda mcmni berlaku kat diri kita? Bila kita call and tanya,

"Kat mana, Yang?"

"I'm on my way ni. Jalan jammed."

Padahal kat rumah lagi, tengah buang ayaq besaq. Suara bergema pun tahu dah, dia dalam toilet. Ada je benda nak menipu. Dah la tak punctual satu dosa. Menipu lagi satu dosa. 

Tipulah kalau I cakap I tak pernah tak punctual. Of course lah pernah. Tapi, semua bersebab. Dan I akan inform orang yg I nak jumpa if I'm going to be late. Contohnya, kalau kawan I ajak lepak. Kalau I lambat on family matter. I'll text or give my friends a call saying, "Sorry bro, will be a bit late. family matter." THERE! Tak susah pun nak being nice with people around us. At least they know, we care about them even if we're late. 

Ada juga kes yang berlaku kat I. Banyak kali. Bila I ajak lepak, semua kata okay. But when I arrived at the destination, takda sorang pun. So, I tunggu la. Sambil2 tunggu, I call la semua. And there will always be the ones that are not answering. Yang macam ni lagi sakit hati! Dah la lambat, susah nak angkat phone pulak tu. Buat orang macam tunggul kayu tunggu sorang2. Then, after 2 hours baru nak sampai. Bukan la marah. Geram je. Hehe. Tapi, betul tak? Bukan apa, kadang2 if we're late, people that's waiting for us to come will get worried. Diorang akan risau takut ada apa2 terjadi kat kita. Accident ke, kena rompak ke, kena culik ke? Siapa tahu kan? Kalau lambat pun, just inform. Bukan susah mana pun. Take only seconds of your life. Jangan buat orang lain risau and jangan buat orang lain annoyed with your attitude. Okay, gang?

Amalkan hidup berdisiplin dan sentiasa ingat, "Punctuality is a virtue.". 

Thanks for reading and watching. Have nice days ahead! :)

2 comments:

cik jiro said...

uhuiiii. singgah jap.
firstly, ak rasa better kalo ko buat comment box ko yg jenis pop-up tu.senang sket.
lg satu kalo boleh takyah buat utube player coz ade yg tak suke.ko buat yg mp3 player and ade button pause lah.lagu dah okay.
ni opinion ak jela :D

Hirzi Fauzan said...

Mcmana nak buat comment box yang jenis popup tuu? Tak retii! Ajarlah ajar laa. Oh bout the youtube video, I'll change it ok. Thanks for the opinion.